Hvem sier vel ikke nei til nydelige og smakfulle lussekatter til Luciafeiringen? Vi gir deg oppskriften som vil oppleves som en fryd for smaksløkene dine.

13. desember er datoen du må huke av i kalenderen din – og skal du bli en ordentlig lussekatt-mester, er det ikke noe veien for at du tyvstarter allerede med bakingen i dag.

Denne enkle oppskriften fra Meny tar ikke lange tiden å iverksette på kjøkkenet, og er beregnet til ca. 6 personer.

LussekatterArtboard 2300

Du trenger:

  • 150 g meierismør
  • 5 dl helmelk
  • 50 g gjær
  • 150 g sukker
  • 0,5 ts salt
  • 2 ts kardemomme
  • 1 g safran
  • 13 dl hvetemel
  • 1 stk egg
  • 2 dl rosiner

Slik gjør du:

  1. Smelt smøret og tilsett melken. Smuldre gjæren i bakebollen og rør den ut i litt av den lunkne melkeblandingen. Bland i resten av væsken.
  2. Rør i sukker, salt, kardemomme, safran eller gurkemeie, og mel til deigen er passe fast. La lussekattdeigen heve under plast på lunt sted til dobbel størrelse.
  3. Strø litt mel på bordet, elt deigen godt. Del deigen i biter og trill dem til lange fingertykke pølser. Form ulike lussekatter, alt etter fantasi. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate, og la dem heve under plast på lunt sted ca 15 minutter. Sett ovnen på 225 grader.
  4. Pensle med sammenvispet egg og pynt med rosiner. Stek lussekattene i ca 15 minutter midt i ovnen.

Flere gode juleoppskrifter finner du på Meny.no.


Noen raske fakta om Luciafeiringen:

  • Luciafeiringen stammer fra Sverige, og i Norge har vi feiret denne dagen siden 50-tallet.
  • Ifølge legenden var Lucia en rik, romersk jomfru som ble født i år 283 i Syrakus på Sicilia, Italia. 13. desember i år 304 led hun martyrdød, kun 20 år gammel.
  • Tradisjonen går ut på at Lussibruden, som helst skal være hvitkledd, kommer med lyskrone på hodet og med kaffe og lussekatter om morgenen den 13. desember, gjerne etterfulgt av terner og stjernegutter, som synger om Santa Lucia.