Fastelavn, også kalt fastelaven, betyr egentlig kvelden før fasten og er dagen som tradisjonelt åpnet den kristne fasten. I Norge blir fastelavn markert med pyntede bjørkeris og fastelavensboller med krem og syltetøy.

Fastelavnsris Interiør med fastelavnsris 300x300 Fastelavn 004

FASTELAVENSBOLLER

  • 50 g gjær (evt 1 pk tørrgjær)
  • 3 ½ dl Melk
  • 100 g Meierismør
  • 100 gs ukker
  • 500 g hvetemel (ca.)
  • ½ ts kardemomme
  • ½ tssalt
  • ½ ts bakepulver

Smelte smør. Ha i melk og varm opp til 37 °C. Smuldre gjær i en bakebolle, hell i væsken og rør ut gjæren. Ha sukker, hvetemel, kardemomme, salt og bakepulver i bollen, elt sammen til en lett og smidig deig. Sett bolledeigen til heving under plast til dobbel størrelse, ca. 30 minutter.

Del deigen i ca. 16 emner og trill boller. Sett bollene på et stekebrett med bakepapir og la heve under plast i 30 nye minutter. Pensle boller med sammenvispet egg og stek på 225 °C i 8 – 10 minutter. Avkjøl på rist.

Hvis du vil ha ekstra god smak og konsistens på bollene kan du redusere gjærmengden og ha lav temperatur på det våte i deigen. Da vil det selvsagt ta lengre tid med hevingen, men det lønner seg – bollene blir skikkelig gørrgode!

PENSLING

  • 1 sammenvispet egg

FYLL TIL FASTELAVENSBOLLER

  • 3 dl Kremfløte
  • 2 ts vaniljesukker
  • 1 dl syltetøy

DRYSS VED SERVERING

  • 1 dl melis

Pisk kremfløte og vaniljesukker til en luftig krem. Del boller i to og fyll med syltetøy og krem. Dryss litt melis over til slutt. Kaldheving av gjærbakst er smart hvis du vil servere ferske boller til frokost. Da bruker du halv mengde gjær og blander sammen alle ingrediensene, sett kaldt over natten. Trill ut til boller uten at du har forhevet deigen. Legg dem på smurt plate og pensle med egg. La bollene så stå i et varmt rom i ca 30. minutter for å få litt heving før de settes inn i kald stekeovn. Stek bollene midt i ovnen på 250 °C til de er pent gylne.

Oppskrift: Tine.no

Fastelavnsris med gårunger og fjeær, samt tavle hvor det er skrevet fastelavn. Fastelavnsris med gåsunger og oransje fjær 300x300 Fastelavn 003

Foto: Anja Egge