17. mai er rett rundt hjørnet og en skikkelig 17. maikake i rødt, hvitt og blått hører til! Det som er deilig med denne kaken er kombinasjonen av vanlig sjokoladekake med mykt fyll av hvit sjokolademousse mot de sprø marengspinnene og de syrlige bærene på toppen. Ingen fingre klarer å holde seg unna…

17. MAIKAKE MED MARENGSPINNER

17. maikake

INGREDIENSER

Bunn:

  • 200 g smør
  • 250 g kokesjokolade, grovt hakket
  • 4 egg
  • 225 g sukker
  • 1 ts ekte vaniljesukker
  • 175 g hvetemel
  • 1 ts bakepulve

Fyll:

  • 200 g hvit sjokoalde
  • 4 dl kremfløte
  • 3 stk eggeplommer

 Marengspinner:

  • 120 g eggehvite ( 4 stk)
  • 120 g sukker
  • 120 g melis
  •  En klype salt for å stabilisere marengsen

Salt og sitronsyre stabiliserer marengsen og gjør at den ikke blir skjør.

Pynt:

  • 200 g jordbær
  • 200 g bringebær
  • 200 g blåbær

FREMGANGSMÅTE

Bunn:

Sett stekeovnen på 175 grader (over- og undervarme). Finn frem en form på ca. 22×22 cm (eller en rund kakeform på ca. 24 cm i diameter) og pensle og strø formen, eller kle den med bakepapir. Mål opp alle ingrediensene slik at du har alt klart før du setter i gang.

Smelt smøret over svak varme. Trekk kjelen av platen og tilsett sjokoladen i små biter. La sjokoladen smelte og rør sammen. Det er viktig at smøret ikke er for varmt, for da kan sjokoladen korne seg.

Knekk oppi ett egg av gangen. Pass på å røre godt imellom hvert egg. Ha i sukker, vaniljesukker, bakepulver, og sikt tilslutt i hvetemelet. Rør det hele forsiktig sammen med en slikkepott. Hell røren i formen og sett den midt i den forvarmede stekeovnen.

Stekes midt i ovnen i ca. 25-30 minutter, til kaken er nesten gjennomstekt. Sjekk med en fyrstikk, det kan gjerne henge igjen litt røre på pinnen slik at kaken din blir saftig og god. Vil du heller ha en helt gjennomstekt kake kan du steke den til det ikke henger noe røre igjen på pinnen.

Fyll:

  1. Smelt sjokoladen i vannbad
  2. Bland 1 dl kremfløte med eggeplommene og varm dette opp til det tykner. Rør godt
  3. Avkjøl noe og bland inn den smeltede sjokoladen
  4. Pisk resten av kremfløten til krem, og vend den forsiktig inn i sjokoladeblandingen
  5. Legg den avkjølte kakebunnen på et fat med kakeringen rundt
  6. Hell den hvite sjokoaldemoussen over og la dette stå i 1 time i kjøleskap før den pyntes

Marengspinner:

  1. Pisk eggehviter og salt opp til det skummer. Ha i litt og litt av sukkeret til du får stiv marengs. Vend så inn siktet melis og ha det hele i en sprøytepose med stor rund tip
  2. Sprøyte ut linjer på et bakepapir. Om du vil ha en fin avslutende kant på dine pinner så sprøyter du ut en og en. Du trenger da 3 ark med bakepapir
  3. Tørk marengsen på 90 grader i 2-3 timer. Du kan også øke temperaturen slik at steketiden blir forkortet men marengsen kan bli noe gul om dette gjøres
  4. Marengspinnene kan gjerne lages kvelden før og tørke over natten

Servering:

Brekk marengspinner i ønsket lengde og sett dette rundt kaken. Pynt med bær i rødt, hvitt og blått. Fester  du et bånd i rødt hvitt og blått blir det skikkelig 17.mai følelse.

Lykke til og god feiring!

__

Kakeoppskriften er inspirert av: http://annebrith.blogg.no/