Her får du tips til pynt, utkledning godteri og gresskarutskjerning; alt du trenger for en vellykket Halloweenfeiring. Sjekk også ut de fem oppskriftene vi tipser om lenger ned!
Pynt til Halloween
Kanskje skal du arrangere Halloweenfest for ungene i gata, eller invitere venner til voksenfest? Uansett er det gøy å gjøre litt ekstra ut av det i anledning Halloween. Skumle eller makabre effekter, som hekser, skjelett og flaggermus er typisk for denne dagen. Enten i form av kostymer eller pyntegjenstander.
Svarte duker, stearinlys og dempet belysning setter en fin ramme. Svarte eller orange servietter gjør seg også godt. Det finnes en rekke effekter å få kjøpt i butikkene i tiden før Halloween, og du kan legge ut edderkopper i plast, falskt spindelvev, skummelt godteri eller ande grøssende effekter på bordet. Halloweenpynt finner du blant annet på Nille.
Utkledning på Halloween
Å kle seg ut på Halloween er noe av det morsomme. Enten du skal kle deg ut som heks, skjelett eller prinsesse er ansiktsmaling eller sminke det som setter prikken over i’en! Husk at de minste kan oppleve kvelden som vel skummel, så tilpass feiringen etter alder. Det er helt greit å kle seg ut som Ole Brum på Halloween.
Det går fint an å lage egne kostymer med enkle midler og litt ansiktsmaling. Eventuelt kan du kjøpe kostyme hos butikkene Nille.
Hva bør en gi til de som går Halloween?
Bor en i et nabolag med mange barn er det lurt å kjøpe inn litt godteri. Vi vil anbefale å kjøpe godteri som er pakket inn, da dette er det mest hygieniske. Hvert barn trenger heller ikke få så mye, det blir mer enn nok i løpet av en Halloweenrunde. Halloweengodteri finner du på Meny, Nille og Narvesen.
Gresskar på Halloween
Gresskar skåret ut som et smilende ansikt med lys i er selve symbolet på Halloween og kalles jack-o’-lantern. Gresskar gjør seg godt nettopp som lanterne for å lyse opp en mørk høstkveld. Vil du ikke bruke et ekte gresskar finnes det falske gresskarlykter hos bla. Nille.
Slik lager du gresskarlykter
1. Lag en skisse på hvor du vil skjære.
2. Skjær av toppen og hul ut gressskaret ved å ta ut innholdet. (Sparer du på frøene og fruktkjøttet kan du lage nydelig gresskarsuppe).
3. Skjær ut øyne, nese og munn – slik du har tegnet opp.
Frukt.no viser deg hvordan du kan hule ut gresskaret og lage lykt av det:
Navnet Halloween er en sammentrekning av det engelske navnet på allehelgensaften, «All hallows Eve» og har sin opprinnelse fra England og Irland. Halloween kom til Norge på begynnelsen av 2000-tallet som en kulturimpuls fra USA. Dagen feires nå overalt i den vestlige verden og barn i alle aldre går utkledd i kostymer fra hus til hus for å få godteri i nabolaget på Halloween.
Halloween i Norge
Halloween kom til Norge omkring år 2000, og er blitt en vanlig feiring for mange i dag. Som voksen bør en enten gå Halloween sammen med barna. For større barn som går alene er det lurt å ta en prat om at skikken er at bare de med tent lykt eller gresskar ønsker besøk. Er det ikke lykt, skal en gå rolig forbi. Det er heller ikke greit å kaste egg eller liknende på husvegger og vinduer dersom en ikke får godteri.
Når er det Halloween?
Halloween er 31. oktober, natten før allehelgensdag. Dette er kvelden der barna går «knask eller knep»- uansett ukedag. Mange voksne feirer også Halloween, men slike Halloweenfester legges til den siste helgen i oktober.
Oppskrifter til Halloweenfesten
Lag isbiter med godteri som likner ekle småkryp i og ha i en punsj eller drikke eller hakk opp grønn gele og ha i øyne, mark eller annet ekkelt gummigodteri.
Gresskarsuppe
Når du er ferdig med å skjære ut gresskarene kan du bruke innholdet til å lage denne nydelige gresskarsuppen! Oppskriften er hentet fra vegetarmat.org.
Du trenger:
500 g gresskar
2 gulrøtter
1 løk
0,5 chili
1 dl fløte/soyafløte
12 dl grønnsakskraft/buljong
Frisk koriander
3 ss olivenolje
Slik gjør du:
Finhakk løk, hvitløk og chili og fres det i en kjele i litt olje. Skjær gresskar og gulrøtter i terninger og ha det i kjelen. Fres det i et par minutter
Hell så over grønnsakskraft (evt. buljong løst opp i vann), salte og la det koke i 20 minutter
Bruk en stavmikser til å lage suppen jevn
Ha i fløten og kok opp en gang til. Smak til med salt og pepper. Dryss over frisk koriander ved servering
Skjelett- og hodeskallepepperkaker
Kjøp ferdig pepperkakedeig på butikken. Klipp ut mønster til hodeskalle, menneske eller flaggermus i stivt papir. Kjevle ut pepperkakedeigen og skjer rundt sjablongene. Pynt pepperkakene med melis og du har de kuleste pepperkakene.
Mummipølser
Halloween skal være skummelt. Disse grøssende gode mumiepølsene passer perfekt uansett alder. Oppskriften er hentet fra tine.no
Pizzadeig
Du trenger:
2 dl vann (lunkent)
½ pakke fersk gjær
1 ts salt
2 ss olivenolje
6½ dl hvetemel
Slik gjør du:
Rør ut gjær i litt av vannet i en bolle
Tilsett resten av vannet og olje
Bland salt og mel Rør inn litt og litt av melblandingen til du får en smidig deig
La den heve på et lunt sted i ca. 20 minutter
Mummipølser
Du trenger:
8 grillpølser
1 egg til pensling
16 hele pepperkorn
2 ssketchup
Slik gjør du:
Sett stekeovnen på 200 °C
Skjær den ferdige pizzadeigen i strimler
Surr hver pølse inn i deigstrimlene, slik at du har surret alt med unntak av der øynene skal være
Legg mumiepølsene på et stekebrett med bakepapir. Pensle mumiene med pisket egg, og stek dem i ovnen i ca. 15 minutter
Når pølsene er ferdig stekt, setter du ved hjelp av en liten kniv inn to pepperkorn som øyne i åpningen i deigen. Server med ketchup – blodig alvor!
Vampyrblod på flaske
Vampyrer og Dracula-skikkelsen er en av vestens mest kjente skrekkfigurer. Da kan det passe med en flaske ekte blod.
Du trenger:
En flaske
Rød saft
Tråd
Papir
Saks
Tusj
Slik gjør du:
Klipp ut et lite stykke papir til en etikett og skriv f.eks. vampyrblod på etiketten. Fyll flasken med rød saft og heng etiketten på flasken i en tråd. Nå kan du bare la «blodet» flyte.
Skumle cupcakes med ostekrem
Skremmende gode muffins hører hjemme på Halloween. Tilsett litt farge til den gode ostekremen og lag for eksempel oransje ostekrem som ser ut som et gresskar. Eller muffins dekket med spiselige edderkopper laget av lakrissnor og mokkabønner. Slipp fantasien løs! Denne oppskriften gir ca. 12 muffins. Oppskriften er hentet fra tine.no
Slik gjør du:
Du trenger muffinsformer. Dersom du har store muffinsformer setter du stekeovnen på 200 °C. Dersom du bruker de små variantene, kan du sette den på 225 °C.
Visp egg, sukker og vaniljesukker til lett og luftig eggedosis. Rør i smeltet smør blandet med melken og eventuelt sitronskall, hvis du liker det. Bland mel, bakepulver og salt. Bland dette forsiktig inn i eggedosisen, litt etter litt.
Sett muffinsformene på stekeplate eller bruk muffinsplate og fyll i deigen, nesten fulle former. Stek midt i ovnen til de er gylne, ca. 10 minutter. Avkjøl.
Lys Muffinsdeig
2 egg
1½ dl sukker
1 ts vaniljesukker
100 g Meierismør
2 dl Helmelk
4 dl hvetemel
2 ts bakepulver
¼ ts salt
Ostekremtopping
Rør sammen kremost og romtemperert smør. Tilsett melis. Rør inn melk, litt av gangen, til du får ønsket konsistens. Dersom toppingen blir for tynn, tilsetter du mer melis, og dersom den blir for tykk tilsetter du mer melk. Dersom du vil ha farget ostekrem, deler du bare porsjonen i ulike boller før du tilsetter de fargene du selv ønsker.
100 g Kremost Naturell
75 g Meierismør, romtemperert
4 dl melis (ca)
½ dl helmelk (ca)
Ostekremtopping med sjokolade
Rør sammen kremost og romtemperert smør. Tilsett melis og kakao og deretter nok varmt vann til du får ønsket konsistens. Dersom toppingen blir for tynn, tilsetter du mer melis, og dersom den blir for tykk tilsetter du mer vann eller melk. Smør toppingen pent på kakene og dekorer gjerne skummel pynt. Slipp fantasien løs!
Siste kommentarer